تغذیه و التهاب مفاصل (آرتریت)
اشاره به نکاتی در رابطه با تغذیه و التهاب مفاصل
برای جلوگیری از التهاب مفاصل مصرف موارد زیر را بیشتر کنید:
- ماهی ساردین
- ماهی قزا آلا
- ماهی آزاد
- و دیگر ماهی های چرب که در برابر التهاب ایستادگی می کنند.
- غذاهای غنی شده با فیبر و کالری کم
برای جلوگیری از التهاب مفاصل مصرف موارد زیر را محدود کنید:
- مواد غذایی که نشانه های بیماری را افزایش می دهد
از هر 7 نفر در بین جمعیت اهالی ساکن آمریکای شمالی حدود 1 نفر دچار نوعی التهاب مفصلی هستند
در این خصوص 100 نوع اخلال وجود دارد که با علائم التهاب مفصلی، سفتی مفاصل، تورم و درد مفصلی معلوم می شوند.
یکی از شایع ترین آنها عبارتند از:
- آرتروز مفصلی یا استئوآرتریت که دردی رنج آور است که در آن غضروف مفصلی کم کم تخریب می شود.
به همچنین بیماری روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید که نوعی بیماری سیستمیک است که باعث درد شدید و ضعف مفصلی می شود.
علت اصلی التهاب مفاصل تاکنون مشخص نشده اما دسته ای از عوامل در ایجاد آن نقش دارند.
- روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، هم با بیش فعالی سیستم ایمنی بدن ارتقا می یابد که سبب حمله به بافت همبندی، مفاصل و باقی ارگان های بدن شده و موجب التهاب و درد می شود.
مشاوره و راهنمایی
با تیمی از متخصصان ویژه در زمینه بیومکانیک، متعهد هستیم که به ورزشکاران، مربیان و علاقه مندان به ورزش در درک و بهبود عملکرد ورزشی انها از طریق لنز تحلیلی علمی کمک کنیم.
فرم درخواست مشاوره رایگان
بررسی نقش ماهی در التیام التهاب مفاصل:
پزشکان نقش تغذیه در التیام تورم مفاصل را نادیده می گرفتند
پزشکان طی تحقیقاتی به این نتیجه رسیده اند که رژیم غذایی برای بعضی از بیماران بسیار مؤثر بوده است
اضافه شدن اسیدهای چرب امگا 3 به رژیم غذایی فرد باعث کاهش شدید تورم، قرمزی و درد مفاصل در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی می شود.
همانطور که قبلا گفته شد، اسید های چرب امگا 3 در ماهی قزل آلا، ماهی آزاد، ماهی خال دار، ماهی ساردین و دیگر ماهی های آب سرد پیدا می شود.
چربی های موجود در گروه امگا 3 دارای خاصیت ضد التهابی هستند.
در صورتی که اسیدهای چرب امگا 6 که بیشتر در ذرت، آفتاب گردان، سویا و کافیشه یافت می شوند التهاب در مفاصل را افزایش می دهند.
میزان استفاده اسیدهای چرب امگا 6 در رژیم غذایی را باید بررسی نمود:
برای نتیجه گرفتن از مصرف روغن های ماهی برای بهبود تورم مفصلی باید زمانی باشد که اسید های چرب امگا 6 کمتر استفاده می شوند.
یکی دیگر از چربی هایی که خاصیت ضد التهابی دارد، گاما لینولنیک اسید (GLA) است.
اگر بخواهیم به یکی از بهترین منابع گاما لینولنیک اسید اشاره کنیم می توان به گل گاوزبان که تا 24 درصد GLA دارد و روغن گل پامچال که 8 درصد GLA.
در روز مصرف 500 میلی گرم گامالینولنیک اسید برای بیماری روماتیسم مفصلی کافی است.
گرچه مطالعات جدید حاکی از آن است که مصرف 1 تا 1.5 گرم گامالینولنیک اسید مفیدتر است.
برای کاهش التهاب مفصلی استفاده از روغن ماهی و همینطور گامالینولنیک اسید باید چندماه استفاده شود.
گویا استفاده زیاد از گامالینولنیک اسید خطری نداشته ولی مقدار بالای روغن ماهی می تواند خطر مشکلات خونریزی دهنده بدن را بالا برد.
اثرات مفید ویتامین c در آرتروز و روماتیسم مفصلی:
بدن برای ساخت ماده ای به نام کلاژن برای بازسازی بافت غضروفی و مفاصل نیاز به ویتامین C دارد.
از این رو برای جلوگیری از پیشرفت آرتروز باید غذاهای غنی شده از ویتامین C مصرف کرد.
بهترین منابع برای دریافت ویتامین C شامل: میوه های آبدار، کیوی، هندوانه، حبوبات، بروکلی، سیب زمینی، فلفل و کلم می باشد.
آنتی اکسیدان هایی همچون ویتامین C، بتاکاروتن و ویتامین E، با اثرات رادیکال های آزاد که توسط ترکیبات التهابی آزاد می شوند، ایستادگی کرده، از این رو می تواند عوارض تخریب بافتنی در بیماری روماتیسم مفصلی را کاهش دهند.
بررسی نقش حساسیت های غذایی در عوارض و نشانه های مفصلی:
پس از بررسی های به عمل آمده متوجه شده اند که در بعضی افراد برخی مواد غذایی، علائم مربوط به التهاب مفصلی را تقویت می کند.
رایج ترین این مواد غذایی عبارتند از: سویا، صدف، ذرت، گندم، الکل، قهوه و بعضی از افزودنی های غذایی.
کم شدن یا خارج شدن این مواد غذایی در برخی افراد سبب کاهش درد مفصلی می شود.
اگر به خوردن ماده غذایی خاصی شک دارید که باعث التهاب و درد در مفاصل می شود مصرف آن ماده را تا 2 هفته از رژیم غذایی خود خارج نمایید، بعد از مدتی مصرف آن را شروع تا مطمئن شوید مشکل از آن ماده بوده است.
وزن بدن به چه اندازه در عوارض مفصلی مؤثر است؟
بالا رفتن وزن به میزان زیادی، خطر و شدت آرتروز را بالا می برد.
کوچکترین افزایش وزن، زانوها و مفصل ران را تحت فشار قرار می دهد.
کاهش وزن و افزایش فعالیت های ورزشی در بعضی مواقع باعث بهبودی می شود.
در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی، معلولاً به دلیل بی اشتهایی، درد مزمن یا افسردگی، فرد بسیار لاغر شده، پزشک برای این افراد اغلب از مکمل های مایع غنی شده از کالری و مواد مغذی تجویز می کند.
آیا رژیم غذایی گیاه خواری مؤثر است؟
پژوهشگران دریافتند که روزه داری و به همراه آن رژیم گیاه خواری حداقل به مدت 3 ماه، می تواند باعث بهبود بسیار زیاد در علائم التهاب مفصلی ایجاد کند. بر این باور اند که سبزی ها، میوه ها و برخی از تنقلات حاوی آنتی اکسیدان های مهمی هستند که برای مقابله با بعضی التهاب ها موثر بوده اند.
رژیم های گیاه خواری به دلیل نداشتن چربی حیوانی، ایجاد ترکیبات التهابی توسط سیستم ایمنی بدن را کاهش می دهد.
در این رژیم باید به دریافت مواد مغذی کافی به بدن دقت و از این بابت مطمئن شد.
یکی دیگر از مواردی که باعث بهبود علائم و التهاب مفصلی می شود:
نوعی کرم وجود دارد، شامل ماده ای به نام کاپسایسین است که درد مفصلی را برطرف می کند.
ماده کاپسایسین، احساس سوزش و گزیدگی تولید ولی التهاب مفصلی را کاهش می دهد.
دریافت ماده گلوکزآمین سولفات نیز باعث التیام قابل ملاحظه آرتروز مفصلی می شود.
گلوکزآمین سولفات از ترکیبات طبیعی بدن بوده که برای حفاظت و تولید غضروف های بدن نقش پررنگی داشته، این ماده اغلب به میزان 500 میلی گرم، سه بار در روز تجویز می شود.
در ارتباط با دریافت درمان های جایگزین و داروهای مکمل دقت لازم را انجام دهید:
التهاب مفصلی درمان مشخصی ندارد.
این بیماران معمولاً دنبال درمان های جایگزین هستند.
برخی از این روش های درمانی مفید و کمک کننده و بعضی دیگر خطرناک و پرهزینه است.
روشی وجود دارد که مدعی است با تزریق وریدی ماده ای به تعداد 20 تا 30 بار می تواند با پیوند به بدن و خروج فلزات سمی، نشانه های روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) را بهبود دهد. این تنها یک ادعا بوده و برای آن شاهد علمی وجود ندارد.
یک نوع داروی گیاهی چینی به نام گلوله سیاه یا گیاه معجزه گر هم وجود دارد که بررسی شده و حاوی داروی ضد اضطرابی دیازپام است.
مشاوره و راهنمایی
با تیمی از متخصصان ویژه در زمینه بیومکانیک، متعهد هستیم که به ورزشکاران، مربیان و علاقه مندان به ورزش در درک و بهبود عملکرد ورزشی انها از طریق لنز تحلیلی علمی کمک کنیم.