یک رژیم غذایی سالم در هر مرحله از مسیرهای درمانی سرطان مهم است. مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع یا کاهش اشتها در طول درمان سرطان شایع هستند. این مشکلات باعث از بین رفتن احساس خوب و سخت شدنِ تغذیه سالم میشوند. تغذیه سالم در موارد زیر دخیل است:
- کاهش عوارض جانبی مانند حالت تهوع، اسهال یا تغییر چشایی
- حفظ وزن بدن و توده عضلانی
- افزایش انرژی
- جلوگیری از تأخیر یا وقفه در درمان
- جلوگیری از بستری شدن در بیمارستان یا کاهش زمان بستری شدن
- بهبود پاسخ به درمان
- بهبود عملکرد درمان
اهمیت تغذیه پس از درمان سرطان
اغلب افراد پس از پایان درمان سرطان در خصوص مراحل بعدی کنجکاو هستند. پس از گذشت چندین ماه از درمانها و ویزیتهای مختلف، زمان آن فرا میرسد که مرحله بعدی مسیر درمان خود را پیش بگیرید. ممکن است اکنون که فرصت بیشتری برای تمرکز بر سلامتی خود دارید، احساس متفاوتی نیز داشته باشید. علاوه بر هیجان، ترکیبی از احساسات را نیز تجربه خواهید کرد. تغذیه میتواند به شما کمک کند تا سلامتی خود را کنترل کنید. تغذیه مناسب بخشی مهم از برنامه مراقبتی شما و فراتر از درمان سرطان است.
تغذیه به موارد زیر کمک میکند:
- بهبودی و التیام
- بازیابی قدرت و وزن
- مدیریت عوارض جانبی در حال پیشرفت
- کاهش خطر ابتلا به سرطان در آینده و حفظ سلامت
- حفظ وزن سالم
مشاوره و راهنمایی
با تیمی از متخصصان ویژه در زمینه بیومکانیک، متعهد هستیم که به ورزشکاران، مربیان و علاقه مندان به ورزش در درک و بهبود عملکرد ورزشی انها از طریق لنز تحلیلی علمی کمک کنیم.
فرم درخواست مشاوره رایگان
مشاور تغذیه: متخصص تغذیه در زمینه انکولوژی
یک متخصص تغذیه (RD یا RDN) فردی متخصص در زمینه رژیم غذایی و تغذیه است. متخصص تغذیهای که حروف CSO را بعد از نام خود دارد «یک متخصص با مدرک برد در زمینه تغذیه انکولوژی» است. این متخصصان تجربه و مهارتهای لازم را در کمک به بیماران سرطانی جهت داشتن تغذیهای سالم و مدیریت مشکلات تغذیهای دارند. برای بیماران سرطانی مهم است که جهت تهیه برنامهای برای یک رژیم غذایی سالم به یک متخصص تغذیه انکولوژی مراجعه کنند. اگر در منطقهای که تحت معالجه هستید متخصص با مدرک برد در زمینه تغذیه انکولوژی در دسترس نیست میتوانید به متخصص تغذیه با تجربه حرفهای در زمینه انکولوژی مراجعه نمایید. همچنین میتوانید از تیم مراقبتهای بهداشتی خود بخواهید که متخصصی در این زمینه را به شما معرفی نمایند. مراجعه منظم به متخصص تغذیه انکولوژی به شما کمک میکند تا با مشکلات تغذیهای خود کنار بیایید و در عین حال سالم بمانید. بیمارانی که از متخصص تغذیه کمک میگیرند بهتر از سایر بیماران قادر به مدیریت کاهش وزن خود هستند.
سلامت مواد غذایی حین درمان
مدیریت سلامت مواد غذایی در طول درمان سرطان مهم است. سرطان و درمان آن سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده و شما را مستعد ابتلا به عفونت میکند. این مشکل شامل ورود آلودگی از طریق مواد غذایی نیز میشود. برای مدیریت سلامت مواد غذایی نکات زیر را رعایت کنید:
- قبل از خوردن غذا دستان خود را بشویید.
- سطوحی را که در تماس با غذا هستند تمیز نگه دارید.
- غذاهای گرم را در دمای گرم (بالای 140 درجه فارنهایت) و غذاهای سرد را در دمای سرد (زیر 40 درجه فارنهایت) نگه دارید.
- از آلودگی متقاطع گوشت خام و سبزیجات خودداری کنید. گوشت خام را در پایینترین قفسه نگهداری کنید تا از انتقال آلودگی به مواد غذایی دیگر جلوگیری شود.
- میوهها و سبزیجات خام را قبل از خوردن خوب بشویید.
- از مصرف غذاهای پرخطر مانند تخم مرغ نیمپز، گوشت، مرغ، ماهی یا صدف و شیر یا پنیر غیر پاستوریزه خودداری کنید.
- از مصرف غذاهای پرخطر مانند سوشی، سویچه، لوبیای خام و جوانه یونجه، غذاهای خیابانی و بوفههای سلف سرویس خودداری کنید.
- برای باز شدن یخ گوشتهای منجمد آنها را در یخچال قرار دهید.
- غذاها را بلافاصله پس از مصرف در یخچال قرار دهید.
- تیم مراقبتهای بهداشتی ممکن است دستورالعملهای خاصی را به شما ارائه دهند.
کنار آمدن با مشکلات تغذیهای ناشی از درمان سرطان
سرطان بیماری طاقت فرسایی است که سؤالات، موضوعات و نگرانیهای زیادی را به دنبال دارد. در مورد سؤالات و نگرانیهای خود با تیم مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید.
یکی از راهها برای همکاری فعال با تیم مراقبتهای بهداشتی یادداشت روزانه وقایع مربوط به تغذیه و علائم در یک دفتر است. این کار به شما در ردیابی مواد غذایی مصرفی و عوارض جانبی کمک میکند. این دفتر وقایع روزانه را گاهی به تیم مراقبتهای بهداشتی خود نشان دهید تا بتوانند هر مسئلهای را برطرف و مدیریت کنند. این کار به تیم شما در مدیریت درمان و تجویز سالمترین رژیم غذایی کمک خواهد کرد.
مشاهده عوارض جانبی مانند خستگی، تهوع، اسهال یا یبوست در طول درمان طبیعی است. غالباً این مسائل پس از پایان درمان از بین میروند. در ادامه نکاتی درباره نحوه کنار آمدن با مشکلات معمول تغذیه ناشی از درمان سرطان ذکر شدهاند.
تغییرات اشتها (فقدان اشتها یا احساس سیر شدن سریع)
اگر اشتها ندارید یا خیلی سریع احساس سیری میکنید:
- در طول روز به جای 3 وعده غذایی حجیم، 5 تا 6 وعده غذایی کوچک بخورید.
- هنگام صرف غذا با دوستان یا خانواده خود غذا بخورید یا تلویزیون نگاه کنید تا ذهن خود را از بیاشتهایی منحرف کنید.
- مطابق برنامه غذا بخورید و زنگ هشداری نیز برای یادآوری زمان صرف غذا تنظیم کنید.
- حین شیمیدرمانی یا زمانی که در رختخواب هستید میان وعدههایی را در دسترس خود قرار دهید.
- زمان صرف غذا را تا حد ممکن دلپذیر کنید. میتوانید از بشقابهای زیبا و گلها برای چیدن میز استفاده کنید.
تغییرات اشتها (افزایش اشتها یا احساس گرسنگی بیش از حد معمول)
اگر اشتهایتان زیاد است یا بیشتر از حد معمول احساس گرسنگی میکنید:
- به جای 3 وعده غذایی بزرگ به دفعات از وعدههای غذایی کوچک در طول روز استفاده کنید.
- غذاهای پرکالری مانند پیتزا، غذاهای سرخ شده، غذاهای تهیه شده با پنیر یا خامه و دسرها را محدود کنید.
- از غذاهای کمکالری مانند میوهها و سبزیجات تازه، مرغ و ماهی پخته یا کبابی و لوبیا استفاده کنید.
- از غذاهای حاوی مقادیر بالاتری فیبر مانند غلات کامل، میوهها، سبزیجات، آجیل و لوبیا استفاده کنید تا احساس سیری بیشتری داشته باشید.
- بخشهای کوچکی از چربیهای سالم مانند آووکادو (یک هشتم از میوه)، آجیل (یک چهارم فنجان) یا کره مغزهای آجیل (2 قاشق غذاخوری) را برای کمک به احساس سیری بیشتر در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- وعدههای غذایی مناسب را بشناسید. به عنوان مثال یک وعده گوشت به اندازه یک دسته ورق بازی، یک قطعه میوه یا یک وعده سبزیجات به اندازه یک توپ بیسبال، یک وعده غلات به اندازه یک لامپ و یک وعده آجیل به اندازه یک توپ گلف هستند.
- قبل از غذا یک لیوان آب بنوشید تا احساس سیری بیشتری داشته باشید.
تغییر در چشایی و بویایی
غذاها ممکن است به طور روزانه طعم یا بویی متفاوت داشته باشند. میتوانید غذاهای مختلفی را امتحان کنید تا موارد مطلوب خود را بیابید.
اگر مواد غذایی بیبو و بیمزه هستند:
- طعمدهندههای قویتری را به غذاها اضافه کنید. میتوانید از ترشی، چاشنیها، سسها، سرکه یا آب مرکبات استفاده کنید. (در صورت داشتن زخم در دهان یا گلو از مصرف این مواد پرهیز کنید).
- از چاشنیها و ادویهها برای افزایش عطر و طعم غذا استفاده کنید.
- جهت بهبودِ طعم گوشت را مزهدار کنید.
- قبل یا بعد از غذا از آبنباتهای ترش بدون قند استفاده کنید.
- برای تمیز کردن دهان میتوانید از جوششیرین خانگی استفاده کنید.
اگر مواد غذایی طعم فلز یا تلخی دارند:
- برای از بین بردن تلخی مواد شیرینکنندهای مانند عسل یا شربت افرای خالص را به غذاها اضافه کنید.
- اگر طعم گوشت قرمز مانند فلز است میتوانید از سایر منابع پروتئینی (مانند ماهی، مرغ یا لوبیا) استفاده کنید.
- به جای ظروف نقره از ظروف پلاستیکی استفاده کنید.
- از پختن غذا در ماهیتابه فلزی خودداری کنید.
اگر بوی غذا باعث کاهش تمایل به خوردن غذا میشود:
- هنگام تهیه غذا از حضور در آشپزخانه خودداری کنید.
- به جای غذاهای داغ که بوی قویتری دارند از غذاهای سرد یا موادی که در دمای اتاق قرار گرفتهاند، استفاده کنید.
- برای از بین بردن بوهای نامطبوع یک شمع معطر یا اسانسسوز روشن کنید.
- پنجرهای را باز کنید یا فن را روشن کنید تا بو به حداقل برسد.
اگر به دلیل تغییر حس چشایی و بویایی احساس ناراحتی میکنید میتوانید دستورهای پخت مواد غذایی زیر را امتحان کنید:
مافین سیب و دارچین
مناسب برای: 12 نفر | زمان آماده سازی: 10 دقیقه | زمان پخت: 25 دقیقه |
مافین سیب و دارچین صبحانهای سبک یا میان وعده صبحگاهی مناسب و راهی سالم برای شروع روز است. سیب و جو دوسر حاوی فیبر محلول میباشند که میتوانند به بهبود اسهال کمک کنند. شربت افرای خالص نیز به آنها نوعی شیرینی طبیعی مطلوب میبخشد. به جای سیب میتوانید از مقداری هلو یا توت تازه برای یک وعده غذایی لذت بخش تابستانی استفاده کنید.
دستور پخت
مواد لازم
1 فنجان آرد همه منظوره
دو سوم فنجان آرد گندم کامل
1 قاشق چایخوری بیکینگپودر
1 قاشق چایخوری جوششیرین
1 قاشق چایخوری دارچین
یک دوم قاشق چایخوری نمک
1 عدد تخم مرغ
یک دوم فنجان شربت افرای خالص
یک دوم فنجان شیر
یک سوم فنجان سس سیب
1 قاشق چایخوری عصاره وانیل
2 عدد سیب کوچک خرد شده
یک سوم فنجان جو دوسر
طرز تهیه
- فر را تا دمای 325 درجه فارنهایت گرم کرده و قالب مافین را چرب کنید.
- آرد، بیکینگپودر، جوششیرین، دارچین و نمک را در یک کاسه کوچک با یکدیگر ترکیب کنید.
- در یک کاسه بزرگتر تخم مرغ، شربت، شیر، سس سیب و عصاره وانیل را مخلوط کنید.
- مواد خشک را به مواد تر اضافه کرده و مخلوط کنید تا زمانی که ترکیب یکنواختی پیدا کنند.
- سیب و جو دوسر را مخلوط کنید.
- مایه مافین را داخل قالب بریزید و آن را به مدت 23 تا 25 دقیقه داخل فر قرار دهید تا زمانی که به رنگ قهوهای کم رنگ درآیند و وسط آنها کاملاً پخته شود.
ارزش غذایی
در هر وعده: انرژی 130 کالری، 1 گرم چربی، 0 گرم چربی اشباع، 15 میلی گرم کلسترول، 250 میلی گرم سدیم، 29 گرم کربوهیدرات، 2 گرم فیبر، 3 گرم پروتئین
فلافل پخته شده با زنجبیل زاتزیکی
مناسب برای: 4 نفر | زمان آماده سازی: 10 دقیقه | زمان پخت: 25 دقیقه |
دستور پخت
مواد لازم
1 قوطی کنسرو نخود (آبکشی شده)
1 فنجان جعفری تازه
یک دوم فنجان گشنیز تازه
یک چهارم فنجان نعناع تازه
1 حبه سیر خرد شده
2 قاشق غذاخوری آب لیمو
یک دوم قاشق چایخوری نمک
1 قاشق چایخوری زیره
یک دوم قاشق چایخوری بیکینگپودر
آرد 2 قاشق غذاخوری
سه چهارم فنجان ماست یونانی ساده
یک دوم خیار رنده شده
حدود 2/5 سانت زنجبیل رنده شده
طرز تهیه
- فر را تا دمای 375 درجه فارنهایت گرم کرده و روی ورق پخت را با اسپری کمی چرب کنید.
- نخود، سبزیجات تازه، سیر، 1 قاشق غذاخوری آب لیمو، نمک، زیره، بیکینگپودر و آرد را در غذاساز بزرگ یا مخلوطکن ترکیب کنید تا زمانی که مواد یکنواخت شوند.
- مواد را به صورت گلولههای کوچک درآورید و روی ورق پخت آماده قرار دهید.
- مواد را به مدت 20 تا 25 دقیقه در فر قرار دهید و در این میان آنها را زیر و رو کنید تا هر دو طرف فلافلها قهوهای شود.
- در حالی که فلافل در حال پخت است میتوانید سس زاتزیکی را آماده کنید. ماست، خیار، باقیمانده آب لیمو و زنجبیل رنده شده را در یک کاسه کوچک ترکیب کرده و سپس آن را در یخچال قرار دهید تا آماده سرو شود.
- فلافلها را با سس زاتزیکی سرو کنید و لذت ببرید!
ارزش غذایی
در هر وعده: انرژی 150 کالری، 2/5 گرم چربی، 0 گرم چربی اشباع، 0 میلی گرم کلسترول، 520 میلی گرم سدیم، 23 گرم کربوهیدرات، 5 گرم فیبر، 10 گرم پروتئین
همبرگر گلکلم
مناسب برای: 10 نفر | زمان آماده سازی: 10 دقیقه | زمان پخت: 30 دقیقه |
این همبرگرها با استفاده از گلکلم و ارزن، دو ماده غذایی سرشار از فیبر تهیه میشوند. فیبر موجود در این مواد آنها را به مادهای مناسب برای رفع یبوست تبدیل میکند. همچنین گلکلم و ارزن حاوی مقادیر بالایی از پروتئین هستند که به روند بهبودی کمک میکنند. در بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی میتوانید گلکلم رنده شده را به صورت منجمد تهیه کنید. همچنین میتوانید گلکلم را با رنده یا غذاساز به صورت رشتههای باریک درآورید. این همبرگرهای خوشمزه را با پنیر، آووکادو یا کاهو و گوجه فرنگی سرو کنید.
دستور پخت
مواد لازم
1 (12 اونس) بسته گلکلم منجمد
یک و یک چهارم فنجان ارزن پخته شده (یا کینوا)
یک دوم فنجان آرد سوخاری گندم کامل
1 قاشق چایخوری زیره
1 حبه سیر خرد شده
سه چهارم فنجان پنیر چدار خرد شده
2 عدد تخم مرغ
1 قاشق چایخوری نمک
10 عدد نان همبرگر گندم کامل (یا نانهای دلخواه)
طرز تهیه
- آب اضافی گلکلمهای رنده شده را توسط یک حوله تمیز بگیرید.
- گلکلم و مواد باقیمانده را داخل غذاساز بزرگ یا مخلوطکن بریزید و مخلوط کنید تا مواد یکنواخت شوند.
- مواد را به صورت برگرهای کوچک درآورید.
- ماهیتابه بزرگی را چرب کنید و روی حرارت متوسط قرار دهید.
- برگرها را درون ماهیتابه قرار دهید و به مدت 5 دقیقه بپزید. آنها را زیر و رو کنید تا زمانی که قهوهای شوند.
- برگرها را درون نان قرار دهید و داخل آنها را با مواد دلخواه پر کنید.
ارزش غذایی
در هر وعده: انرژی 250 کالری، 7 گرم چربی، 2/5 گرم چربی اشباع، 45 میلی گرم کلسترول، 560 میلی گرم سدیم، 35 گرم کربوهیدرات، 1 گرم فیبر، 12 گرم پروتئین
خوراک مرغ به همراه پنیر و ارزن
مناسب برای: 6 نفر | زمان آماده سازی: 30 دقیقه | زمان پخت: 20 دقیقه |
پخت این غذا به اندازه پخت کسرول مرغ و برنج راحت است اما پروتئین و فیبر بیشتری دارد. تره فرنگی طعم دلپذیری به این غذا اضافه میکند و پنیر نیز به آن بافتی خامهای میبخشد. خوراک مرغ به همراه پنیر و ارزن وعده غذایی مناسبی است که میتوانید بعد از پخت آن را منجمد کنید. از آن جا که این خوراک کالری و پروتئین زیادی دارد غذای مناسبی برای افرادی است که قصد افزایش وزن دارند.
دستور پخت
مواد لازم
1 فنجان ارزن
2 فنجان آب
2 قاشق غذاخوری روغن زیتون
1 پوند سینه مرغ خرد شده
2 عدد تره خرد شده
2 فنجان اسفناج تازه خرد شده
1 قاشق غذاخوری روغن زیتون
1 فنجان شیر
2 حبه سیر خرد شده
1 قاشق چایخوری ریحان خشک
یک دوم قاشق چایخوری پاپریکا
1 قاشق چایخوری نمک
فلفل به میزان کافی
یک دوم فنجان پنیر چدار خرد شده *
یک دوم فنجان پنیر پارمژان رنده شده *
طرز تهیه
- فر را روی دمای 350 درجه فارنهایت قرار دهید و ظرف پخت را کمی چرب کنید.
- ارزن را طبق دستورالعمل درج شده روی بستهبندی بپزید. پس از جذب آب ارزن پخته شده را داخل ظرف پخت بریزید.
- در حالی که ارزن در حال پخت است 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون را به ماهیتابه بزرگی اضافه کنید. پس از گرم شدن مرغ را در تابه تفت دهید و کمی نمک و فلفل به آن اضافه کنید. سپس مواد پخته شده را به ظرف پخت حاوی ارزن اضافه کنید.
- تره فرنگی و اسفناج را 5 دقیقه بپزید تا نرم شوند سپس آنها را به باقی مواد داخل ظرف پخت اضافه کنید.
- روغن زیتون را در ظرف جداگانهای روی حرارت متوسط گرم کنید. حبههای سیر را درون آن تفت دهید و سپس شیر و ادویهها را اضافه کنید. بگذارید تا کمی قل بزند و سپس پنیر چدار را اضافه کنید. مواد را هم بزنید تا کاملاً مخلوط شوند. این مواد را به ظرف پخت حاوی مرغ و ارزن اضافه کرده و با هم مخلوط کنید.
- پنیر پارمژان را روی خوراک بریزید و سپس آن را به مدت 20 دقیقه بپزید تا کمی قهوهای شود.
ارزش غذایی
در هر وعده: انرژی 410 کالری، 17 گرم چربی، 7 گرم چربی اشباع، 80 میلی گرم کلسترول، 780 میلی گرم سدیم، 33 گرم کربوهیدرات، 4 گرم فیبر، 32 گرم پروتئین
مرغ پوتانسکا به همراه کدو سبز
مناسب برای: 4 نفر | زمان آماده سازی: 5 دقیقه | زمان پخت: 30 دقیقه |
این خوراک مرغ دارای ترکیبی از طعمهای دلپذیر زیتون، کَبَر و گوجه فرنگی است. مرغ با رشتههای کدو سبز ترکیب شگفت انگیزی را به وجود میآورد. مواد لازم را میتوانید به صورت منجمد در فروشگاههای مواد غذایی پیدا کنید. همچنین میتوانید مواد را به صورت تازه تهیه کرده و به شکل دلخواه درآورید. این خوراک سرشار از مواد مغذی مانند فیبر، پروتئین و چربی سالم است. اگر به دنبال کالری اضافی برای افزایش وزن هستید میتوانید به جای سبزیجات از ماکارونی سبوس دار استفاده کنید.
دستور پخت
مواد لازم
1 پوند سینه مرغ بدون استخوان و پوست
2 قاشق غذاخوری روغن زیتون
یک دوم فنجان پیاز خرد شده
2 حبه سیر خرد شده
28 اونس کنسرو گوجه فرنگی خرد شده
یک چهارم فنجان جعفری تازه
1 قاشق چایخوری پونه کوهی خشک
1 قاشق چایخوری ریحان خشک
سه چهارم فنجان زیتون سبز بدون هسته و آبکش شده *
سه چهارم فنجان زیتون کالاماتا بدون هسته و آبکش شده *
2 اونس کبر آبکش شده *
2 عدد کدو سبز رشته شده (یا هر نوع سبزیجات منجمد آماده)
* میتوانید جهت کم کردن نمک از زیتون و کبر کم نمک استفاده کنید.
طرز تهیه
- 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون را روی حرارت متوسط گرم کنید. سینه مرغ را اضافه کنید و به مدت 4 تا 5 دقیقه هر دو طرف آن را بپزید تا قهوهای شود. سپس ظرف را از روی حرارت بردارید.
- باقیمانده روغن زیتون را در ماهیتابه بزرگی گرم کنید. پیاز را اضافه کنید و به مدت 6 تا 8 دقیقه بپزید تا شفاف شود. سیر را اضافه کرده و به مدت 1 دقیقه دیگر مخلوط سیر و پیاز را بپزید.
- گوجه فرنگی، سبزیجات، زیتون، و کبر را به ماهیتابه اضافه کرده و به مدت 10 دقیقه بپزید.
- مرغ را به بقیه مواد اضافه کنید و برای مدت 4 تا 5 دقیقه مخلوط را روی حرارت قرار دهید تا کاملاً بپزد.
- در حالی که سس گوجه فرنگی در حال جوشیدن است، کدو سبز را به صورت رشتههای مارپیچ درآورید. مقدار کمی روغن زیتون را در تابه گرم کنید. رشتههای کدو سبز را اضافه کرده و به مدت 3 تا 5 دقیقه آنها را بپزید و مرتب زیر و رو کنید.
- رشتههای کدو سبز را در بشقاب قرار داده، مرغ را روی آنها قرار دهید و غذا را همراه با سس گوجه فرنگی سرو کنید.
ارزش تغذیهای
در هر وعده: انرژی 360 کالری، 19 گرم چربی، 5/2 گرم چربی اشباع، 73 میلی گرم کلسترول، 1450 میلی گرم سدیم، 25 گرم کربوهیدرات، 7 گرم فیبر، 31 گرم پروتئین
پاپسیکل شیری طلایی
مناسب برای: 4 نفر | زمان آماده سازی: 10 دقیقه | زمان مورد نیاز: به مدت 4 ساعت داخل فریزر قرار دهید |
پاپسیکل یک میان وعده مناسب برای بیمارانی است که دچار زخم دهان هستند. این پاپسیکلها به آرامش و بیحسی دهان کمک میکنند. همچنین حاوی مقادیر کافی پروتئین برای کمک به بهبودی هستند. زردچوبه و دارچین موجود در پاپسیکل شیری طلایی عطر و طعم گرم و متعادلی را ایجاد میکنند. اگر پاپسیکلها برای شما خیلی سرد هستند میتوانید از آنها به عنوان اسموتی استفاده کنید یا همراه با اوتمیل میل نمایید.
دستور تهیه
مواد لازم
2 فنجان ماست یونانی وانیلی
یک دوم قاشق چایخوری زردچوبه
یک هشتم قاشق چایخوری زنجبیل پودر شده
یک چهارم قاشق چایخوری دارچین
طرز تهیه
- تمام مواد را در مخلوطکن ترکیب کنید تا زمانی که کاملاً یکنواخت شوند.
- مخلوط را در قالبهای بستنی ریخته و به مدت 4 ساعت داخل فریزر قرار دهید.
ارزش تغذیهای
در هر وعده: انرژی 120 کالری، 3/5 گرم چربی، 2 گرم چربی اشباع، 5 میلی گرم کلسترول، 50 میلی گرم سدیم، 13 گرم کربوهیدرات، 0 گرم فیبر، 11 گرم پروتئین
لاسی انبه همراه با جو دوسر
مناسب برای: 2 نفر | زمان آماده سازی: 10 دقیقه |
لاسی انبه به همراه جو دوسر صبحانهای آسان برای بیماران مبتلا به سرطان است. عطر و طعم شیرین انبه به همراه ماست یونانیِ ترش لاسی انبه و جو دوسر را به صبحانهای مناسب برای کسانی که مشکل خشکی دهان دارند تبدیل میکند. این ترکیب برای کسانی که تحت درمان سرطان هستند و به پروتئین، فیبر و کالری اضافی نیاز دارند صبحانهای مطلوب محسوب میشود. لاسی انبه و جو دوسر را با یک فنجان چای گیاهی لیمو سرو کنید.
دستور تهیه
مواد لازم
2 عدد انبه پوست کنده و خرد شده
یک دوم فنجان ماست یونانی ساده
2 قاشق چایخوری شربت افرای خالص
دو سوم فنجان شیر
2 قاشق غذاخوری دانه چیا
یک دوم فنجان جو دوسر
میوه یا آجیل جهت تزئین
طرز تهیه
مواد زیر را از شب قبل تهیه کنید:
- انبه، ماست، شربت افرا و شیر را در مخلوطکن ترکیب کنید تا زمانی که مواد کاملاً یکنواخت شوند.
- جو دوسر و دانههای چیا را به مخلوط اضافه کنید.
- مواد را در دو کاسه جداگانه بریزید و به مدت یک شبانه روز داخل یخچال قرار دهید.
جهت سرو:
- روی لاسی انبه و جو دوسر را با میوه و آجیل تزئین کنید یا به صورت ساده سرو کنید.
ارزش تغذیهای
در هر وعده: انرژی 420 کالری، 8 گرم چربی، 2 گرم چربی اشباع، 10 میلی گرم کلسترول، 65 میلی گرم سدیم، 79 گرم کربوهیدرات، 9 گرم فیبر، 16 گرم پروتئین
سوپ سبزیجات بوقلمون و جو
مناسب برای: 8 نفر | زمان آماده سازی: 45 دقیقه | زمان پخت: 30 دقیقه |
سوپ سبزیجات بوقلمون و جو سوپی دلپذیر و خوشمزه است. این سوپ گزینهای مناسب برای افرادی محسوب میشود که در بلع مشکل دارند. همچنین سوپ سبزیجات بوقلمون و جو سرشار از پروتئین است که به بهبودی کمک میکند. این سوپ منبعی غنی از فیبر است که به بهبود حرکات روده کمک میکند. برای صرفه جویی در وقت جو را زودتر آمده کنید. به علاوه میتوانید به جای جو از کینوا که زمان پخت کوتاهتری دارد استفاده کنید.
دستور پخت
مواد لازم
1 پوند بوقلمون
3 قاشق غذاخوری روغن زیتون
سه چهارم فنجان جوی نیمکوب خام
سه و نیم فنجان آب
1 عدد پیاز خرد شده
2 ساقه کرفس خرد شده
1 عدد کدو سبز خرد شده نگینی
1 عدد کدو زرد خرد شده نگینی
1 و 14 اونس کنسرو گوجه فرنگی خرد شده
1 و 14 اونس کنسرو نخود سبز فرانسوی آبکشی شده
4 فنجان آب مرغ کم نمک
2 فنجان آب
1 قاشق چایخوری پونه کوهی
1 قاشق چایخوری نمک
نصف قاشق چایخوری فلفل
3 قاشق غذاخوری جعفری تازه
پنیر پارمژان (اختیاری)
طرز تهیه
- جو، یک و نیم فنجان آب و مقداری نمک را در قابلمه بزرگی بریزید و صبر کنید تا جوش بیاید. پس از پخت روی مواد را به مدت 45 دقیقه بپوشانید تا آب کاملاً جذب شود.
- بوقلمون را با 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون در یک تابه متوسط سرخ کنید.
- پیاز، کرفس و کدو سبز و را با 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون کاملاً مخلوط کنید طوری که مواد نرم و یکنواخت شوند. سپس مواد مخلوط شده را به مدت 5 دقیقه بپزید تا زمانی که پیاز شفاف شود.
- گوجه فرنگی، لوبیا سبز، آب، آبگوشت، پونه کوهی، نمک و فلفل را اضافه کنید.
- مخلوط را به مدت 20 تا 30 دقیقه بجوشانید تا سبزیجات نرم شوند.
- بوقلمون و جو را به سوپ اضافه کنید و کمی حرارت دهید.
- میتوانید روی سوپ را با پنیر پارمژان تزئین کنید.
ارزش تغذیهای
در هر وعده: انرژی 260 کالری، 13 گرم چربی، 2/5 گرم چربی اشباع، 60 میلی گرم کلسترول، 640 میلی گرم سدیم، 24 گرم کربوهیدرات، 6 گرم فیبر، 21 گرم پروتئین
مشکلات در جویدن یا بلع
غذاهایی را انتخاب کنید که جویدن و بلعیدن آنها آسانتر باشد:
- غذاهای نرم، مانند تخم مرغ خاگینه، اوتمیل، ماکارونی نرم، سیب زمینی، سوپها و خورشتها
- منابع پروتئینی نرمتر مانند ماهی، گوشت چرخ کرده، تخم مرغ، لوبیا و کرههای مغزدار خامهای
- نوشیدنیهای پرکالری مانند اسموتیها، میلکشیکها یا مکملهای غذایی. (در خصوص مکملهای غذایی با تیم مراقبتهای بهداشتی خود مشورت نمایید.)
از مصرف غذاهایی که ممکن است موجب ایجاد درد هنگام جویدن یا بلعیدن شوند، پرهیز کنید:
- غذاهای سفت مانند کراکر، نانهای برشته، سبزیجات خام و غلات ترد
- گوشتهای سفت مانند استیک، استیک خوک، بوقلمون یا سینه مرغ
- غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و مرکبات
با انجام نکات زیر جویدن و بلعین غذا را آسانتر کنید:
- افزودن چاشنیها، سسها یا آبگوشت به گوشتها و غذاهای دیگر
- پوره کردن مواد غذایی توسط مخلوطکن
- غلیظ کردن غذاها در صورت نیاز با نشاسته ذرت، غلات، پرک سیب زمینی، ژلاتین یا غلیظ کنندههای تجاری
اگر در باز و بسته کردن دهان برای جویدن غذا مشکل دارید با تیم مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد از یک متخصص طب تندرمانی کمک بگیرید. اگر به طور منظم سرفه میکنید یا پس از خوردن غذا را بر میگردانید حتماً تیم مراقبتهای بهداشتی خود را در جریان بگذارید. برای ارزیابی میزان بلع ممکن است لازم باشد به یک آسیبشناس زبان گفتار مراجعه کنید.
اگر در جویدن یا بلعیدن مشکل دارید، این دستورهای غذایی را امتحان کنید:
- پاپسیکل شیری طلایی
- لاسی انبه به همراه جو دوسر
- سوپ سبزیجات بوقلمون و جو
یبوست
نکات مهم مرتبط با تغذیه:
- غذاهایی که میتوانند به تقویت حرکات روده کمک کنند را بیشتر مصرف کنید.
- غذاهای حاوی فیبر زیاد مانند غلات سبوسدار، میوهها، سبزیجات، آجیل و لوبیا را انتخاب و مصرف کنید.
- آلو و سایر میوههای خشک و آبمیوههایی مانند آلو یا آب سیب را امتحان کنید.
- نوشیدنیهای گرم مانند چای گیاهی و قهوه بدون کافئین بنوشید.
- حتماً مایعات کافی بنوشید.
- اگر مشکل نفخ دارید از مصرف سبزیجا